6 tips voor het mooiste fotoboek

natureMet een fotoboek van je natuurfoto´s heb je een prachtig aandenken aan de vele uren die je aan fotograferen hebt besteed. Om dat boek zo mooi mogelijk te krijgen, zijn er enkele aandachtspunten en vereisten die belangrijk zijn voor het beste resultaat. De kwaliteit van de inkt en het papier die gebruikt worden voor het drukken zijn in goede handen bij een professionele drukkerij. De kwaliteit van de camera en de foto’s, die bepaal je zelf. Hier zijn 6 tips voor een mooi fotoboek:

  • Gebruik een professionele camera, zoals de spiegelreflexcamera, NEX-5T van Sony of de PowerShot van Canon. Dan weet je zeker dat de foto’s een hoge resolutie en afdrukkwaliteit hebben.
  • Meld een beeldverhouding 2:3 gaat bij het afdrukken niets van je foto verloren.
  • Een resolutie van 150 tot 300 dpi is voldoende.
  • Misschien vanzelfsprekend, maar gebruik altijd JPG-bestanden.
  • Vermijd ‘overkill’. Geef je mooiste natuurfoto’s de ruimte en laat ze schitteren op één pagina zonder andere foto’s.
  • Houd bij het samenstellen van het fotoboek rekening met de marges en geef de randen eenzelfde kleur als je foto’s.

Gebruik bij het samenstellen van het boek tevens hier en daar onderschriften bij foto’s, bijvoorbeeld over het onderwerp, de plek of de datuk van de foto. Zo weet je ook over tien jaar nog wat, waar en/of wanneer je gefotografeerd hebt. Wanneer je eenmaal je fotoboek in huis hebt, bewaar je deze het beste op een droge en koele plek en lege deze plat neer zodat de pagina’s niet krom trekken.