Belangrijke termen fotografie

Wanneer je wilt beginnen met fotografie of op zoek bent naar een goede camera, dan zijn er veel technische termen waar je waarschijnlijk nog nooit van hebt gehoord. Gelukkig zijn de termen met een beetje uitleg vaak vrij eenvoudig te begrijpen.

Diafragma

Het diafragma is een opening die het licht in een camera op de sensor laat vallen. In lichte omstandigheden zal een kleine opening voldoende zijn voor een goede belichting, terwijl de opening juist groot moet zijn in donkere omstandigheden. De grootte van het diafragma vaak zelf worden ingesteld op een aantal standaardwaarden die beginnen met de letter F. Er geldt hier een simpele vuistregel: hoe groter het zogenaamde F-getal is, hoe kleiner de opening (en dus het diafragma).

diafragma-getallen

Het diafragma en F-getal.

Sluitertijd

De sluitertijd is een term die een vrij goede omschrijving geeft van de inhoud, het is namelijk de tijdsduur waarin er licht op de sensor kan vallen. De sensor wordt normaal gesproken niet blootgesteld aan licht, maar er zit een sluiter voor die het licht blokkeert. Wanneer een foto wordt gemaakt, dan gaat de sluiter een korte periode open en valt er licht op de sensor. De belichting van een foto is uiteindelijk afhankelijk van zowel het diafragma als de sluitertijd.

E17_-_lange_sluitertijd

Een lange sluitertijd kan leiden tot bewegingsonscherpte, zoals de auto’s in de bovenstaande afbeelding.

ISO-waarde

De ISO-waarde of lichtgevoeligheid geeft de hoeveelheid licht die op de sensor kan vallen aan. Door voor een hoge ISO-waarde te kiezen, kan er in korte tijd meer licht op de sensor vallen en kan er dus voor een kortere sluitertijd worden gekozen. Dit maakt de kans dat de sluiter te lang openstaat en bewegende onderwerpen onscherp worden verkleinen. Een nadeel van een hoge lichtgevoeligheid is wel dat dit kan leiden tot meer ruis. Dit kan vooral bij erg hoge ISO-waarden storend zijn.

iso

Een voorbeeld van de invloed van de ISO-waarde.