Verdien geld met je bijzondere natuurfoto

amsterdammagazine1Je kunt je natuurfoto’s voor jezelf houden of ze alleen met familie of vrienden delen. Maar er valt met indrukwekkende en bijzondere natuurfoto’s ook best wat geld te verdienen. Er zijn genoeg mensen die willen betalen voor een prachtige natuurfoto. Zo kun je meteen de investering in een professionele camera terug verdienen. Fotowedstrijden zijn een manier om geld met natuurfoto’s te verdienen. Heb je een schitterende verzameling en weet je zeker dat hier interesse in is, dan kun je ze los of via een professioneel fotoboek aan particulieren verkopen.

Op de cover of website

Er zijn verschillende tijdschriften, boeken en websites die natuurfoto’s gebruiken als afbeelding op de cover of bij artikelen. Steeds vaker gebruiken ze foto’s van mensen die in hun vrije tijd de mooiste foto’s maken. Het is dus goed mogelijk dat jouw foto uiteindelijk op de cover belandt. Om te zorgen dat jouw natuurfoto’s ook worden opgemerkt, kun je ze plaatsen op een eigen website of op bestaande websites als Flickr, SmugMug of de Zoom Gallery. Geef je foto’s tags mee (bepaalde zoekwoorden) zodat deze nog beter vindbaar zijn wanneer men op het internet naar geschikte foto’s zoekt.

Afspraken over gebruik foto’s

Onthoud goed dat foto’s beschermd zijn door de Auteurswet en dat men jouw foto’s niet zonder jouw toestemming mag gebruiken. Is er interesse in jouw natuurfoto, dan is het vanzelfsprekend dat jouw naam erbij vermeld wordt. Spreek daarnaast een vergoeding in de vorm van een geldbedrag af voor het gebruik van je foto. Leg dit vast in een overeenkomst, net als de afspraken omtrent de rechten van de foto. Die kun je bijvoorbeeld overdragen op de betreffende partij aan wie je de foto verkoopt. Deze kan dan de foto onbeperkt gebruiken. Maar je kunt ook het gebruik beperken door vast te leggen dat het bijvoorbeeld om één cover met een bepaald aantal oplages gaat.