Wat is een spiegelreflexcamera eigenlijk?

Wie zich wil verdiepen met fotografie is ongetwijfeld de term spiegelreflexcamera wel eens tegengekomen. Het zijn vaak wat duurdere camera’s die vooral geschikt zijn voor amateurfotografen en professionals. Maar wat is een spiegelreflexcamera eigenlijk precies en wat voor voordelen bieden ze ten opzichte van compactcamera’s?
spiegelreflexcamera

De werking van een spiegelreflexcamera

Een spiegelreflexcamera heeft een andere werking dan een ‘normale’ compactcamera en er wordt bij een spiegelreflexcamera echt door de lens van het toestel naar het onderwerp gekeken. Het licht dat het toestel binnenkomt wordt via een spiegel en een zogenaamd pentaprisma naar de zoeker gekaatst en zo heeft de gebruiker een rechtopstaand beeld. Wanneer de ontspanner van de camera wordt ingedrukt, dan zal de spiegel omhoog klappen en zal de sluiter worden geopend waardoor de sensor het beeld zal opnemen. Het gehele systeem zorgt voor een minimale afdrukvertraging, waardoor het ideaal is voor actiefoto’s.

spiegelreflex

De werking van spiegelreflex.

Een grotere sensor

De sensor van een spiegelreflexcamera is meestal bovendien vele malen groter dan de sensor van een ‘compactcamera en daardoor kunnen er foto’s met een hogere beeldkwaliteit worden geschoten. Zelfs bij hetzelfde aantal megapixels zal een grotere sensor meer details vastleggen en zal de algehele kwaliteit van een foto hoger zijn doordat de individuele pixels meer licht kunnen opvangen.

Verwisselbare lenzen

lenzen

Voor een spiegelreflexcamera zijn er verschillende lenzen.

Naast de voordelen op het gebied van fotokwaliteit, hebben spiegelreflexcamera’s ook het voordeel dat de lens kan worden verwisseld. Er zijn voor spiegelreflexcamera’s vele verschillende lenzen beschikbaar, van lenzen met een klein zoombereik tot lenzen met een groot zoombereik en van supergroothoeklenzen tot telelenzen. Er kan voor elke foto een ideale lens worden gevonden en zo kan elk onderwerp op de gewenste manier worden vastgelegd.

De nadelen

Een spiegelreflexcamera heeft naast de hierboven genoemde voordelen ook een aantal nadelen ten opzichte van de compactcamera. Zo zijn de kosten van de camera zelf en eventuele extra apparatuur als lenzen en externe flitsers vaak hoger. Daarnaast is de camera en de apparatuur groter en zwaarder waardoor het lastiger is om de camera mee te nemen op locatie. Tot slot kunnen spiegelreflexcamera’s zichzelf niet altijd automatisch scherpstellen en het maken van video’s ook niet altijd mogelijk.