Zelf foto’s afdrukken: 8 tips

koeienJe foto’s afdrukken kan op vele manieren. Mocht je door de bomen het bos niet meer zien, bekijk dan de volgende tips:

  • Een eenvoudige mogelijkheid om foto’s af te drukken is via een afdrukservice. Winkels als de Hema en Lidl hebben een eigen afdrukservice. Meestal geldt: hoe hoger de oplage, hoe lager de prijs per afdruk.
  • Beschik je over een goede printer, dan kan je natuurlijk ook zelf je foto’s printen. Een inkjetprinter is hiervoor zeer geschikt. Bekijk voor meer informatie ook de testresultaten van printers op de site van de consumentenbond.
  • Het inkt van de printer speelt een belangrijke rol bij het afdrukken van foto’s. Een aantal fotoprinters werkt met meer dan de vier standaard kleuren, wat een beter kleurresultaat geeft. Pigmentinkt is zeer geschikt voor het afdrukken van foto’s. Deze inkt droogt snel, kan tegen water en gaat langer mee dan veel andere inktsoorten.
  • Voor een optimaal resultaat druk je de foto’s af op speciaal fotopapier. De dikte van het papier, de textuur en duurzaamheid spelen een rol bij de kwaliteit van de afdruk en hebben invloed op de prijs die je betaalt.
  • Begin je net met printen, probeer dan eerst de goedkopere ‘OEM’ papieren. Daarvan weet je zeker dat er een printprofiel beschikbaar is voor je printer en dat het papier geen problemen geeft in combinatie met je printer.
  • Een foto op een beeldscherm ziet er altijd anders uit dan in print. Experimenteer daarom met de instellingen, zodat je geprint hetzelfde resultaat krijgt als op je monitor.
  • Een fotoboek is een mooie manier om een serie foto’s weer te geven. Je bepaalt zelf de pagina-indeling, de achtergrondkleuren, het thema, etc. Een fotoboek stel je samen met speciale software of op de website van een aanbieder van een afdrukservice. Dit laatste is vaak iets duurder, maar wel een stuk gemakkelijker.
  • Op zoek naar een origineel cadeau? Laat dan je foto afdrukken op een mok, een tas of een t-shirt. Op bijvoorbeeld de site van de Hema vindt je verschillende mogelijkheden.