Zo begin je met vogelfotografie!

Natuurfotografie komt voor in allerlei verschillende vormen en maten. Een populaire richting waar veel natuurfotografen de laatste tijd voor kiezen is het fotograferen van vogels in het wild. Een ontzettend leuke en moeilijke hobby, maar uiterst belonend voor de doorzetters onder ons!

Beginnen met het fotograferen van wilde vogels kan nogal eens wat problemen opleveren. Je doet natuurlijk je best om dit soort foto’s te maken (zie hieronder), maar je zal al gauw merken dat het nog niet zo makkelijk is als dat het lijkt! Daarom hebben wij voor de beginnende vogelfotograaf(e) alvast wat handige tips uitgelicht!

283

Neem je statief mee!

Jawel hoor, ook in dit lijstje staat de klassieke tip over het meenemen van je statief ook op nummer 1. Door je cameras op een goed statief te plaatsen maak je de kans dat je een mooi plaatje weet te schieten van een bewegend object (lees: vogel) simpelweg een stuk hoger.

Zorg er wel voor dat je geen huis-tuin-en-keuken statief gebruikt aangezien je je camera in dit soort gevallen zo min mogelijk mag bewegen. De kleinste trilling kan al resulteren in een wazige foto wanneer je een vogel probeert te volgen met je camera!

Meeloopdag met een ervaren fotograaf

Wat is er nou beter dan leren van iemand met jarenlange ervaring in het vakgebied? Natuurlijk helpt het om zelf kennis op te doen over het fotograferen van vogels door bijvoorbeeld dit soort tips op internet door te spitten, maar niks kan op tegen een ouderwetse dosis ervaring en vakmanschap.

Kijk eens op fotografie fora of maak een wandeling in het bos en kijk of je iemand kan vinden die al langer vogels fotografeert en je eens dagje mee op sleeptouw wil nemen!

Bestudeer je subject

Het klinkt misschien als iets wat zomaar uit een Hollywood film zou kunnen komen, maar probeer tijd te investeren om het gedrag van de vogels die wilt vastleggen te bestuderen. Wil je vogeltjes in een boom fotograferen? Kijken dan waar en wanneer ze in een boom gaan zitten? Hoge of lage takken?

Probeer je vogels in de lucht fotograferen kijk dan eens of ze veelal alleen of in een groep vliegen? Gaan ze vaker ‘s ochtends of ‘s avonds het luchtruim verkennen? Zo vergroot je in ieder je kansen om net dat ene mooie plaatje te schieten!

Natuurlijk zijn dit maar een paar tips waar je aan kan denken, voor een uitgebreide lijst aan tips en trucs voor beginnende vogelfotografen kun je ook HIER terecht.